Spotify och Minecraft

Svenska entreprenörer är oerhört duktiga på att skapa succéer. Två exempel på detta är datorspelet Minecraft och musiktjänsten Spotify. Markus Persson & Jens Bergensten skapade tillsammans Minecraft och släppte fullversionen i november 2011. Tre år senare köper det multinationella datorföretaget Microsoft spelet för 2.5 miljarder dollar.

Spelets största mål går ut på att spelaren utforskar och kan göra olika saker med en slumpmässigt genererad spelkarta byggd av block. I april 2006 lanserades Spotify av entreprenörerna Daniel Ek & Martin Lorentzon. De hade då direkt samarbete med en rad av världens främsta skivbolag. I maj 2016 fanns Spotifys tjänster i 59 länder med drygt 100 miljoner användare.

Spotify

Minecraft – sandlådespelet som gjort succé

Minecraft finns i fem olika lägen som kan spelas: överlevnadsläge, kreativt läge, äventyrsläget och hardcore. Det kreativa läget går ut på att bygga och skapa olika föremål såsom hus eller hela städer, det finns inget som stoppar spelaren. I överlevnadsläget finns monster och andra nya funktioner i spelet, man kan bland annat bli skadad av monster eller svälta av hunger.

Äventyrsläget är som överlevnadsläget, men spelaren kan inte förstöra saker med handen utan är tvungen att använda ett verktyg. Hardcore liknar överlevnadsläget; skillnaden är att svårighetsgraden alltid kommer vara på den svåraste nivån samt att karaktären och världen inte återskapas utan måste istället raderas när spelaren dör.

Ett brett utbud av användargenererat innehåll för Minecraft, såsom resurspaket och anpassade kartor, finns att ladda ned från Internet utan kostnad. Modifieringar av källkoden, som kallas ”mods,” lägger till en mängd olika spelförändringar, som sträcker sig från nya block, nya objekt, ändrat miljöbeteende och andra färdigheter för spelare till hela grupper av mekanismer för nya sätt att tillverka olika föremål.

Mods-gemenskapen är ansvariga för en betydande del av de funktioner som senare kommit till det officiella spelet. För att göra mods enklare att skapa och installera, meddelade Mojang i November 2012 att de planerar att lägga till en officiell mod-applikationsprogrammeringsgränssnitt (API).

Minecraft är spelet som passar alla

Visa för världen att du spelar Minecraft!

Ett fenomen som uppkommit på senaste tiden, är att visa för världen vad man spelar och vad man gör i sitt datorspelande. Många filmar sig själva och sin skärm när de sitter framför datorn och spelar och lägger sedan ut det på YouTube. Om man söker på Minecraft på YouTube hittar man massvis med olika serier och episoder av människor som spelar spelet.

Många spelar ”vanilla” – den vanliga versionen av spelet utan ändringar – men många spelar också modifierade versioner av spelet med så kallade ”mods”. Det finns också många som filmar sig själva och skärmen live och lägger ut på nätverk för livestreaming för spel, såsom exempelvis Twitch.

Om man tycker det är tråkigt och ensamt i sin värld på Minecraft kan man spela spelet i flerspelarläge. Det innebär att man spelar i samma värld som en massa andra spelare. Det finns olika sätt att spela på, man kan hitta servrar på nätet och spela på dem, eller så kan man skapa sin egen server och spela med sina kompisar. Det finns sidor på nätet där man se listor på olika server man kan koppla upp sig till och de flesta servrar har egna modifieringar som gör det roligare att spela.

Minecraft är spelet som passar alla

Minecraft är spelet som passar alla

Minecraft började som en liten idé och har efter det utvecklas till någonting enormt. Det läggs hela tiden till nya funktioner i spelet och uppdateringar kommer regelbundet. Mod-gemenskapen skapar modifieringar av spelet som sedan blir tillagda i den officiella versionen av spelet.

En stor gemenskap har skapats av spelet, både på nätet men också i verkligheten. Ett exempel på detta är den årliga mässan som hålls i ära till spelet där flera spelare samlas och pratar om spelet – ”Minecon”. Där finns även kända spelare från YouTube som håller frågestund och annat roligt.

Både Minecraft och Spotify har blivit enorma succéer runt om i världen. Har du en idé du vill förverkliga kan IQube hjälpa dig, precis som personerna bakom spelautomater på nätet fick hjälp med sin dröm att starta en sajt för alla tillgängliga spelautomater.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *